Tijdens een tweedaags congres dat onlangs in Washington is gehouden over ‘distracted driving’, ofwel afgeleid autorijden, kondigde de Amerikaanse verkeersminister Ray LaHood aan dat de regering Obama en zijn departement van plan zijn maatregelen te nemen om een eind te maken aan dit fenomeen. Twee weken geleden tekende de president een zogenoemde executive order waarin wordt geregeld dat overheidsambtenaren tijdens het rijden in hun dienstauto of in hun eigen auto, niet zullen telefoneren of sms’en. De overeenkomst zal het voor andere ambtelijke apparaten en bedrijven die zaken doen met de overheid gemakkelijker maken een dergelijk verbod uit te vaardigen. LaHood zei dat deze stap een duidelijk signaal afgeeft aan het Amerikaanse publiek: iets anders doen tijdens het rijden is gevaarlijk en onacceptabel.

Een onlangs gepubliceerd onderzoek van professor in de psychologie Ira Hyman van de Western Washington University bevestigt dat mobiel bellen of luisteren naar de iPod mensen ‘blind’ maakt voor wat om hen heen gebeurt. Zijn onderzoek wees uit dat drie van de vier wandelende bellers de clown op een eenwieler, die voor de test werd ingezet, niet opmerkten. Van de wandelaars die met anderen in gesprek waren en mensen die naar een iPod luisterden, hadden vier op de vijf mensen de clown gezien. Hij zegt in een commentaar: " Als bellende voetgangers al zijn afgeleid tijdens het wandelen, kan je je voorstellen wat dit betekent voor het autoverkeer. Mensen moeten niet rijden als ze telefoneren."

 

Zie ook: Relatief meer ongelukken met stille hybrides

 

U las zojuist één van de gratis premium artikelen

Onbeperkt lezen? Sluit nu een gratis proefabonnement af

Bekijk de aanbieding