De move van Whitacre kwam na een veelbewogen week voor GM dat nu ook voorrang geeft aan zijn zeggenschap in de joint venture met het Chinese SAIC. Dit wordt gezien als een symbolische actie voor de wereldwijde autoindustrie die geleidelijk aan het zwaartepunt van de productie verplaatst van de VS naar Azië, zo meldt Financial Times.

Whitacre benoemde Nick Reilly tot baas van GM Europe  (vooral Opel) en die verlaat daarmee zijn post in Shanghai als hoofd van GM’s Internmational Operations. Vervolgens is de bejaarde Bob Lutz, die het bedrijf zou verlaten, aangesteld als adviseur. Whitacre zegt dat hij de mensen meer verantwoordelijkheid wil geven en ze er vervolgens op zal afrekenen. De Texaan Whitacre was eerder baas van AT&T en is erg ongeduldig gebleken over het tempo van het werk van Henderson. Zelfs nadat tienduizenden mensen zijn ontslagen, heeft GM nog steeds het imago van het bedrijf dat een cultuur van middelmatigheid toestaat. Whitacre wil breken met het verleden. Mark Reuss, hoofd van het Australische GM-bedrijf Holden, gaat nu GM North-America leiden. Tim Lee, chef van productie en werknemersrelaties, neemt de internationale baan van Nick Reilly over.

Reilly en de werknemers van Opel hebben in de laatste weken de strijdbijl begraven. Reilly zei een aandeel voor de werknemers in Opel te overwegen, een winstdelingsregeling en een notering van Opel aan de effectenbeurs. Hij komt hiermee tegemoet aan de wensen van Klaus Franz, de voorzitter van de ondernemingsraad van GM Europe.

 

Zie ook: Europese Opel-dealers optimistisch

U las zojuist één van de gratis premium artikelen

Onbeperkt lezen? Sluit nu een gratis proefabonnement af

Bekijk de aanbieding