De criticus denkt dat de vierhonderd miljoen euro die de Europese Investeringsbank beschikbaar stelt en waar de in het nauw gebrachte Zweedse regering garant voor staat, de hoofdmaaltijd voor het kwakkelende Spyker is.

Spyker leidt al sinds het bestaan verlies en bracht onlangs zelf uit kostenoverweging de productie over van Zeewolde naar Engeland.

"Het zal mij niets verwonderen als hij tijd koopt." Van der Plas vergeleek de Saab-deal met de spectaculaire aankoop van het Formule 1 team enkele jaren geleden. Het geschuif met geld leverde de ondernemer financiële ruimte voor de Spyker-productie. Ook hier ziet de schrijver nog ‘een financieel konijn uit de hoge hoed komen’. Spykers Chairman Vladimr Antonov, is de zoon van bankier Alexander Antonov en eigenaar van Konvers Group, huisbankier van de Nederlandse autoproducent.

Maarten van der Plas ziet geen meerwaarde van het merk Saab voor Spyker. Spyker heeft ook geen plannen bekend gemaakt over wat het met het Zweedse merk wil. Saab verliest inmiddels in snel tempo marktaandeel. De verkopen zijn met zestig procent terug gelopen.