Zo is de financiering door Vladimir Antonov (eigenaar van Snoras Bank en Convers Bank, en grootaandeelhouder van Spyker) nu helemaal van de baan. Waarschijnlijk komt dit tegemoet aan de GM-bezwaren tegen Russisch geld. In Antonov’s plaats is nu Mubadala uit Abu Dhabi gestapt, die sinds 2005 grootaandeelhouder van Spyker is. De Amerikaan Maurizio La Noce is namens Mubadala ook een van de commissarissen van Spyker. Mubadala is het beleggingsvehicle van de overheid van Abu Dhabi, een de Verenigde Arabische Emiraten.

In Nederland is Mubadala bekend als deel-eigenaar van Ferrari (5 procent) en LeasePlan (25 procent). Nadat Spyker ook op tien andere punten tegemoet is gekomen aan de bezwaren van GM, is afgelopen zondag het tweede plan ingediend. Verrassend genoeg is daar door Spyker een deadline opgezet, die vanavond om 23.00 uur afloopt. Of dit is gedaan om GM onder druk te zetten – zoals GM Spyker probeerde onder druk te zetten – is niet duidelijk.

De nieuwe deal maakt wel twee andere zaken duidelijk: 1: het is voor GM moeilijker geworden om aan te tonen dat het van goede wil is om Saab te redden, 2: het feit dat Mubadala als financier is gevonden, dwingt GM om serieus op het bod in te gaan.

De onderhandelingen worden vanuit Zweden (en een enkele keer vanuit Frankfurt) door Victor Muller zelf gevoerd. Hij wordt bijgestaan door secretaris Niels Molewijk en CFO (Chief Financial Officer) Hans Go. Voordat Hans Go (geboren 1962) in maart jl. financieel directeur van Spyker werd, was hij Director Investment Banking van AB Capital Dubai, een dochterbedrijf van Arab Bank.

U las zojuist één van de gratis premium artikelen

Onbeperkt lezen? Sluit nu een gratis proefabonnement af

Bekijk de aanbieding