Tot nu toe was het Toyota Motor Corporation die de import van Volkswagens in Japan verzorgde. VW heeft de overeenkomst die al sinds 1991 liep inmiddels opgezegd.

Bestaande VW-dealers die opereren onder Toyota-distributie  – zogenaamde DUO-dealers – krijgen een nieuwe dealerovereenkomst met Volkswagen Group Japan.

VW was in 2008 voor het negende opeenvolgende jaar het grootste importmerk in het land van de rijzende zon. Er zijn dat jaar 45.522 Volkswagens verkocht, waarvan 21.774 door DUO-dealers. De stap past in de aspiraties van VW om Toyota als grootste merk ter wereld te verdringen. Toyota heeft verklaard dat de beslissing was ingegeven door VW AG, in het kader van een heroverweging van de wereldwijde structuur van het bedrijf na de start van de economische crisis vorig jaar.

VWGJ heeft momenteel 250 dealers in Japan, waarmee het merk het grootste netwerk van importauto’s heeft.

De Japanse Automobile Manufacturers Association (JAMA) voorspelt dat in 2010 bijna 4,8 miljoen auto’s zullen worden verkocht, vergeleken met dik 4,6 miljoen dit jaar, dat negen procent minder was vergeleken met 2008.

U las zojuist één van de gratis premium artikelen

Onbeperkt lezen? Sluit nu een gratis proefabonnement af

Bekijk de aanbieding