De raad van toezicht van Opel komt aanstaande vrijdag bijeen. De actie is het gevolg van de wens van de nieuwe GM-topman Ed Whitacre die het management van Opel meer verantwoordelijkheid wil geven en ook wil kunnen afrekenen op exact geformuleerde doelen en targets. De organisatie zoals die was, geeft sommige hoge managers regionale of mondiale verantwoordelijkheden naast een verantwoordelijkheid voor een bepaald land. "De uiteindelijke verantwoordelijkheden waren daardoor niet altijd helemaal duidelijk", aldus Nick Reilly van GM vanaf de Detroit Motor Show in Financial Times.

Reilly, die de nieuwe chef van Opel wordt, verwacht dat de reorgansiatie van Opel deze maand afgerond zal zijn. Het plan heeft onder meer betrekking op het aantal banen en op het terugdringen van de productie en de kosten. Dat plan heeft wel de goedkeuring nodig van de vakbonden. GM zegt 3,3 miljard euro nodig te hebben om Opel te reorganiseren en als bijdrage aan het opzetten van een nieuw productgamma. Men verwacht dat het geld als gegarandeerde leningen van de Europese regeringen komt en van besparingen op de loonkosten en uit de eigen kas. Men zou ook overleg voeren met de werknemers over een winstdelingsprogramma. Maar het bedrijf zou eerst de loonkosten voor twee jaar willen bevriezen.

GM zou bereid zijn zelf meer bij te dragen dat de zeshonderd miljoen euro waarvan regelmatig sprake was in diverse mediaberichten. Volgens Financial Times hebben insiders aangegeven dat de gesprekken met Duitsland erg moeizaam verlopen. Duitsland huisvest ongeveer de helft van al het Opel-personeel en zou het grootste deel van de gegarandeerde leningen moeten verstrekken om Opel te reorganiseren. Berlijn is nu veel meer terughoudend dan enige tijd geleden, toen sprake was van een overname door Magna.     

 

U las zojuist één van de gratis premium artikelen

Onbeperkt lezen? Sluit nu een gratis proefabonnement af

Bekijk de aanbieding