Met het bekendmaken van de deal staat de telefoon in Zeewolde roodgloeiend. E-mails uit de hele wereld stromen binnen met felicitaties en vanochtend om 07.00 uur stonden de eerste cameramensen ondanks het koude weer al op de stoep. De gekte bij Spyker in Zeewolde overtreft die van de aankondiging in september 2006 dat Spyker de Formule 1 in zou gaan. Het is inmiddels zo druk geworden dat Spyker het toegangshek heeft moeten sluiten. Binnen zit het Spyker-personeel aan het gebak, dat met de complimenten van de Gooise Saab-dealer Jager Auto (Naarden) werd gebracht. Overigens is Muller nog steeds in Zweden. Hij gaat vanmiddag het Saab-personeel in Trollhättan toespreken.

Lange tijd leek de aanwezigheid van Russisch geld voor GM een sta in de weg te zijn, maar Spyker lijkt dit te hebben opgelost via Tenaci Capital BV. Tenaci Capital gaat alle 4,6 miljoen aandelen van Vladimir Antonov overnemen. Antonov zal ook zijn functie als voorzitter van de Raad van Commissarissen bij Spyker neerleggen, net als de commissarissen Stancikas en Bondars, die gelieerd zijn aan Antonov’s Convers bank (voorheen Snoras). Tenaci Capital – waarvan Muller de enig aandeelhouder is – gaat twee leningen aan Spyker verstrekken. De ene lening betreft 57 miljoen euro, waarmee Spyker alle uitstaande leningen aan banken en andere financiële instituten zal afbetalen, inclusief de leningen van Antonov. De andere lening betreft een bedrag van 25 miljoen dollar en dient als eerste deel van de totale koopsom van 74 miljoen dollar, die Spyker voor Saab moet betalen.

Of dit het einde is voor de betrokkenheid van Vladimir Antonov bij Spyker valt te betwijfelen. Antonov kan op grote sympathie van het Spyker-management rekenen, omdat hij als reddende engel kwam na het mislukken van Spyker’s Formule 1-avontuur. Via aandelenemissie en diverse leningen stak Antonov veel geld in het bedrijf, waarmee de financiering van Spyker langjarig gegarandeerd was. Het stelde Spyker in staat zichzelf te herpakken na het F1-avontuur, zodat Spyker de Aileron en D8 kon uitontwikkelen. Het lijkt waarschijnlijk dat Convers zich garant heeft gesteld voor de financiering van Tenaci Capital; daarmee komt Spyker tegemoet aan de bezwaren van GM en blijft Antonov voor Spyker behouden.

De naam Tenaci is afkomstig uit Spyker’s Latijnse lijfspreuk (Nulla Tenaci Invia est Via) en heeft geen relatie met Tenaci Engineering PVT LTD, een Indiaas bedrijf waarin Spyker een minderheidsbelang van 45 procent heeft. Tenaci Capital is de tweede maatschappij van Victor Muller, die aandelen in Spyker heeft. De andere maatschappij is Helvetia, dat vijf tot tien procent van de aandelen in Spyker bezit.