De lening van 25 miljoen dollar heeft een termijn van twee jaar en is converteerbaar in aandelen van vier euro per stuk. De lening zorgt ervoor dat de tweede betaling aan GM rond is, na de eerste betaling van 25 miljoen dollar. Het verstrekken van de lening is overigens wel gebaseerd op het feit dat Saab de lening van 400 miljoen euro krijgt van de Europese Investeringsbank EIB. Op 15 juli van dit jaar moet Spyker de laatste betaling van 24 miljoen dollar aan GM doen. Spyker zegt in het persbericht dat men er vertrouwen in heeft dat ook dat geld beschikbaar komt.

Victor Muller van Spyker: "We zijn verrukt dat Heerema heeft besloten investeerder te worden in ons bedrijf. Ik heb in de periode 1984 tot 1991 voor Pieter Heerema gewerkt, eerst als zijn raadsman en later als directeur corporate affairs. Als gevolg daarvan hebben we elkaar heel goed leren kennen. Het is de bedoeling dat een vertegenwoordiger van Heerema zal toetreden tot de raad van toezicht." De Europese Commissie heeft inmiddels goedgekeurd dat de Zweedse overheid garant staat voor leningen aan Saab. "De positieve beslissing van de Europese Commissie voor wat betreft de Zweedse staatsgarantie is een volgende stap in de richting van de overname van Saab.

Pieter Heerema zegt in het persbericht: "Het verschaffen van converteerbare leningen is geen gebruikelijke business bij ons. Maar de positieve ontwikkelingen in de laatste maanden bij Saab en de wereldwijde steun van klanten, dealers, werknemers, toeleveranciers en andere aandeelhouders vertegenwoordigen samen een unieke waarde. En die waarde vertegenwoordigt veel meer dan geld. We hebben er vertrouwen in dat het management de kans krijgt het businessplan door te voeren zodat we een goed rendement op onze investering zullen zien."

 

U las zojuist één van de gratis premium artikelen

Onbeperkt lezen? Sluit nu een gratis proefabonnement af

Bekijk de aanbieding