Akio Toyoda zei dat zijn bedrijf de auto’s die tussen april 2009 en deze maand zijn geproduceerd, zal terugroepen om de problemen met de software van de remmen op te lossen. Gisteren kwam er nog een probleem bij: er zouden 83 klachten zijn ingediend bij de Amerikaanse veiligheidsautoriteiten over stuurproblemen bij de Corolla sedan. "Ik verzeker iedereen dat we onze inzet voor productkwaliteit zullen verdubbelen. Het is de levenslijn van ons bedrijf en ik neem zelf de leiding", zei Toyoda in Financial Times. Hij is nog niet zo lang ceo maar heeft al een hele hoop problemen op zijn bord gekregen.

Het meest recente probleem betreft de nieuwste versie van de Prius die vanaf mei wordt verkocht. Akio Toyoda is behalve ceo ook race-enthousiast en heeft zelf ook met de betrokken versie gereden. Hij erkende het probleem. "Het kan voelen alsof de remmen het een fractie van een seconde niet doen." Shuinichi Sasaki, verantwoordelijk voor kwaliteit bij Toyota, zei dat bij remmen vanaf lage snelheden op gladde of hobbelige oppervlakken de Prius zeventig centimeter verder door zou kunnen schieten. Tenzij de automobilist hard op het pedaal trapt. Toyoda riep zijn klanten op voorzichtig te zijn op hobbelige of natte wegdekken en vooral flink op het pedaal te trappen als er een probleem zou zijn.

De recall over de stuurproblemen van de Corolla in de VS is vrijwillig waarmee de suggestie wordt gewekt dat Toyota het probleem inschaalt als een prestatieprobleem in plaats van een veiligheidprobleem. Bazen van Toyota zouden vanmiddag voor een commissie van het Amerikaanse Congres moeten verschijnen om de reactie van het automerk op de problemen te onderzoeken. Maar de ontmoeting is uitgesteld vanwege de sneeuwstormen in Washington.

Toyota heeft verder op Capitol Hill een lobby-campagne opgezet om zijn imago te herstellen. De aandelen van Toyota stegen gisteren weer met 2,9 procent nadat investeerders in de gaten kregen dat het bedrijf krachtig optreedt tegen de problemen. De koers van Toyota-aandelen is sinds 21 januari  (de eerste grote recall) met een kwart gedaald.

  

  

U las zojuist één van de gratis premium artikelen

Onbeperkt lezen? Sluit nu een gratis proefabonnement af

Bekijk de aanbieding