Eerder werd al bekend dat de verkopen van Daimler in 2009 meer dan tien procent waren gedaald wegens de economische neergang. Daimler, fabrikant van de merken Mercedes-Benz, Smart en Maybach en de grootste producent van vrachtauto’s ter wereld, keert geen dividend uit over 2009. "Dit besluit is uitsluitend een weerspiegeling van de gang van zaken in 2009. Het is niet gerelateerd aan de verwachtingen van de groep voor 2010”, aldus het concern in een toelichting.

 

Een dag nadat topman Zetsche een contractverlenging voor nog eens drie jaar kreeg, zorgde hij voor een schok onder de aandeelhouders door aan te kondigen dat zij geen dividend over 2009 uitgekeerd krijgen. Daimler is niet, zoals BMW en Volkswagen, voor een groot deel in handen van een familie en/of de overheid en heeft wat dat betreft het duidelijkste commitment tegenover zijn aandeelhouders. Het bedrijf heeft weliswaar geen winst gemaakt, maar het heeft wel een grote hoeveelheid cash weten te genereren want de netto liquititeit in de de industriële divisie steeg van 4,2 naar 7,3 miljard euro. Daarvan had best 500 mijoen naar de aandeelhouders gekund, zo redeneert een analist in Financial Times.  

 

Daimler verwacht dit jaar een bedrijfsresultaat van meer dan 2,3 miljard euro te behalen. 

U las zojuist één van de gratis premium artikelen

Onbeperkt lezen? Sluit nu een gratis proefabonnement af

Bekijk de aanbieding