Ford verkocht in februari 142.285 voertuigen in de Verenigde Staten, 43,1 procent meer dan een jaar eerder. Het bedrijf was daarmee voor het eerst sinds lange tijd weer de best verkopende autoproducent.

"Een maand waarin Ford meer verkoopt dan GM is inderdaad erg zeldzaam, in ieder geval in de laatste tachtig jaar", zegt analist Jack Nerad van Kelley Blue Book tegen Dow Jones Nieuwsdienst.

Ford, dat blijft profiteren van faillissementen en stijgende problemen bij concurrenten, behaalde een marktaandeel van circa zeventien procent in de VS, een toename van drie procentpunten in vergelijking met februari 2009.

"GM is op het juiste pad, maar Ford heeft nu een duidelijke voorsprong en zal in de nabije toekomst waarschijnlijk marktleider blijven", zegt analist Jesse Toprak van TrueCar.com.

Ford meldt dat het van plan is 595 duizend voertuigen te bouwen in het tweede kwartaal, 32 procent meer dan in dezelfde periode vorig jaar. Het vooruitzicht van 570 duizend geproduceerde auto’s in het eerste kwartaal wordt door Ford gehandhaafd.

GM verkocht in februari 141.951 voertuigen, 11,5 procent meer dan een jaar eerder. Exclusief de merken die GM wil afstoten, bedroeg de toename 32 procent.

Toyota, dat midden in een wereldwijde terugroepactie voor meer dan acht miljoen auto’s zit, zag de verkopen met 8,7 procent dalen tot 100.027 stuks.