Volgens bestuursvoorzitter Sergio Marchionne loopt Chrysler voor op zijn herstructureringsgamma. Het failliete Chrysler maakte in juni 2009 met steun van de Amerikaanse overheid een doorstart.

Branchegenoot Fiat, waar Marchionne ook de scepter zwaait, neemt Chrysler in stappen over. Fiat heeft nu 20 procent van de aandelen, maar krijgt 35 procent in handen zodra er in de Chrysler fabrieken zuinige 4 cilinder motoren geproduceerd worden. Hiermee wordt eind dit jaar een begin gemaakt. Verdere uitbreiding van het belang van Fiat in Chrysler is mogelijk zodra de staatssteun wordt terugbetaald.

De prioriteit van het management ligt nu bij het tot staan brengen van de afkalvende omzet en het verbeteren van de diverse modellen. Daartoe is de marktintroductie van de nieuwe 300C naar voren getrokken en zal er in mei begonnen worden met de productie van de volgende generatie Jeep Grand Cherokee.

Chrysler heeft inmiddels meer dan 5 miljard dollar aan kasgeld. Bovendien is het break-even punt ‘substantieel’ lager dan analisten denken, aldus Marchionne. In 2009 vielen de verkopen met 36 procent terug. In de eerste 2 maanden van dit jaar bleef de daling weliswaar beperkt tot 3 procent, maar de markt als geheel groeide wel waardoor Chrysler marktaandeel bleef verliezen.

Bron: Autointernationaal

U las zojuist één van de gratis premium artikelen

Onbeperkt lezen? Sluit nu een gratis proefabonnement af

Bekijk de aanbieding