Twee Amerikaanse investeringsfondsen zouden heel binnenkort een schadeclaim willen indienen en alleen van deze twee zou het al gaan om een miljard dollar. Veel andere fondsen bereiden schadeclaims voor. Men kan in Amerika nog tot eind oktober claims indienen. De fondsen verwijten de voormalige bestuursleden Wiedeking en Härter van Porsche dat zij de investeerders voor de gek gehouden hebben en hun ware bedoelingen hebben achtergehouden. Porsche vindt de verwijten ongegrond.

De sportwagenfabrikant uit Stuttgart heeft in 2008 ‘ineens’ gemeld grip te hebben op in totaal 74 procent van de VW-aandelen. Naar aanleiding daarvan ontstond grote paniek op de beurs en de waarde van het Volkswagen-aandeel steeg enorm, eventjes tot boven de duizend euro. Nadat de overnamestrijd mislukte, moesten Wiedeking en Härter eind juli vorig jaar het veld ruimen.

 

Als de claim in New York ontvankelijk wordt verklaard, kan dat weleens een vertraging betekenen van de geplande overname van Porsche door Volkswagen in 2011. Want als behandeldatum voor de zaak is mei 2012 gepland. De raad van bestuur van Volkswagen zou niet willen instemmen met een overname voordat eventuele schadeclaims zijn afgewerkt. (dpa)    

U las zojuist één van de gratis premium artikelen

Onbeperkt lezen? Sluit nu een gratis proefabonnement af

Bekijk de aanbieding