Renault, dat in dit geval werkt via haar eigen Zuidkoreaanse dochter Renault Samsung, moet het echter opnemen tegen zes andere kandidaten. Daaronder bevindt zich ook het Indiase Mahindra & Mahindra dat juist weer met Renault samenwerkt in India.
Ssangyong kwam vorig jaar in acute problemen door de crisis op de automarkt. De toenmalige aandeelhouders, de Zuidkoreaanse staat en het Chinese SAIC, weigerden met meer geld over de brug te komen waarop een faillissement onvermijdelijk werd. Het bedrijf heeft inmiddels een herstructurering ondergaan en biedt nu een controlerend belang ter waarde van ruim 475 miljoen euro aan. Bij de deadline eind mei hadden zich zeven kandidaten gemeld. Ssangyong wil daarbij de namen van de gegadigden niet officieel bekend maken.

U las zojuist één van de gratis premium artikelen

Onbeperkt lezen? Sluit nu een gratis proefabonnement af

Bekijk de aanbieding