Dit heeft de bewindsman van de liberale FDP woensdag meegedeeld.

Het was geen eenvoudige beslissing, aldus de minister, want er stonden veel arbeidsplaatsen op het spel. Hulp aan Opel zou volgens hem tot ernstige concurrentievervalsing in de autobranche leiden. Bondskanselier Angela Merkel hield de deur voor staatssteun toch nog op een kier door te verklaren dat het laatste woord hier nog niet over is gesproken. Zij voert donderdag overleg met de vier deelstaten waar Opel fabrieken staan over de vraag hoe de autofabrikant geholpen kan worden. "Ik geloof dat het duidelijk is dat in de coalitie hierover verschillende opvattingen heersen", aldus Merkel.

Het Amerikaanse moederbedrijf General Motors had Duitsland om 1,1 miljard euro aan kredietgaranties gevraagd voor Opel. Brüderle wees erop dat GM in staat is Opel op eigen kracht te saneren. GM beschikt volgens hem over zeker tien miljard euro. "Ik heb er vertrouwen in dat Opel een goede toekomst heeft, ook zonder kredietgaranties", zei Brüderle. De ondernemingsraad van Opel heeft met onbegrip gereageerd op het besluit. "De minister laat het Opel personeel in de kou staan", zei ondernemingsraadvoorzitter Klaus Franz.