Geely wil Volvo Cars overnemen voor een bedrag van 1,8 miljard dollar (1,4 miljard euro). De Chinese autofabrikant is van plan om nog eens negenhonderd miljoen dollar te investeren in het bedrijf. Geely wil verder een nieuwe Volvo-fabriek bouwen in China. Het Chinese concern verwacht dat er in 2015 in eigen land 150 duizend Volvo’s worden verkocht. Op termijn moet dit aantal kunnen verdubbelen, zo stelt Geely. De Chinezen kopen Volvo van autoconcern Ford dat met name in financieel opzicht weinig plezier heeft gehad van de Zweedse acquisitie in 1989. De Amerikanen hebben jarenlang de verliezen bij Volvo moeten aanvullen en betaalden indertijd afgerond zes miljard dollar voor het merk. Maar nu de overname vrijwel beklonken is, breekt voor Volvo in bedrijfseconomisch opzicht de zon weer door. De vorig jaar gelanceerde XC60 is een succes en ook de nieuwe S60 slaat uitstekend aan. Geely is dus spekkoper want voor relatief weinig geld krijgt Geely een perfect onderhouden premiumlabel in handen.

Zal Ford nu spijt hebben van de verkoop van Volvo? Waarschijnlijk niet echt. Het zal even slikken zijn om zo’n mooie dochter te zien vertrekken maar aan de andere kant  begint Ford met zijn eigen label markttechnisch ook steeds beter in zijn vel te zitten. Het imago van Ford op de thuismarkt verbetert met de dag en onlangs kon er weer een miljardenwinst worden gemeld. Dat is niet in de laatste plaats te danken aan het feit dat Ford zijn managementcapaciteit niet langer voor een groot deel besteedt aan dure Europese hobby’s als Aston Martin, Jaguar en Land Rover. (autointernationaal.nl)

U las zojuist één van de gratis premium artikelen

Onbeperkt lezen? Sluit nu een gratis proefabonnement af

Bekijk de aanbieding