Prime is een van China’s grootste leveranciers van autoreparatielakken en toonaangevend in het snelgroeiende middensegment. De omvang van deze sector zal naar verwachting in de komende vijf jaar verdubbelen. De onderneming is gevestigd in de provincie Jiangsu en ontwikkelt, fabriceert, verkoopt en distribueert coatings voor de automobielindustrie, voornamelijk voor de reparatiemarkt. De overeenkomst volgt op de recente aankondiging van Hans Wijers, ceo van AkzoNobel, die op de wereldtentoonstelling van 2010 in Sjanghai bekendmaakte dat de onderneming in China streeft naar een verdubbeling van de omzet binnen vijf jaar tijd tot drie miljard dollar.

De overname van Prime Automotive Paint door Akzo is volgens analisten een goede strategische stap. ‘Hoewel het gebrek aan financiële details het moeilijk maakt de transactie te beoordelen, is de overname, gezien het groeipotentieel vanuit een strategisch oogpunt logisch’, aldus analist Wim Hoste van KBC Securities tegen persbureau AFN. Michel Veul van SNS Securities verwacht dat de jaaromzet van Prime twintig tot dertig miljoen dollar ligt en dat het bedrijf winstgevend is.

Via haar activiteit Car Refinishes is AkzoNobel in China vooral actief in de reparatiesector voor luxe auto’s en vracht- en bedrijfswagens, vertegenwoordigd door de merken Sikkens, Lesonal en Miluz. De overeenkomst met Prime opent nu mogelijkheden om een duidelijke marktleider te worden in het aantrekkelijke middensegment voor autoreparatie. AkzoNobel telt op dit moment rond 6,5 duizend medewerkers in China.

U las zojuist één van de gratis premium artikelen

Onbeperkt lezen? Sluit nu een gratis proefabonnement af

Bekijk de aanbieding