De holding Fiat wordt gesplitst in een zelfstandig autobedrijf en een onderneming voor de overige activiteiten zoals landbouw- en bouwmachines. De splitsing moet het voor de autotak makkelijker maken om het overgenomen Chrysler verder te integreren maar ook om allianties met andere merken te sluiten.

 

De aandeelhouders van Fiat zijn donderdag tijdens een buitengewone vergadering in Turijn in grote meerderheid akkoord gegaan met de splitsing. Bestuursvoorzitter John Elkann, een 34-jarige kleinzoon van grondlegger Gianni Agnelli, sprak van een historische beslissing ‘die het leven schenkt aan twee Fiats.’ Ook ceo Sergio Marchionne, die al tijden aandringt op een splitsing, is tevreden: ‘’Op deze manier kunnen we ons eigen lot bepalen zonder steeds rekening te hoeven houden met de gevolgen voor de rest van het bedrijf.” Analisten denken echter dat vooral de industriele tak kan profiteren, nu die onder de schaduw van het autobedrijf uit kan komen.

U las zojuist één van de gratis premium artikelen

Onbeperkt lezen? Sluit nu een gratis proefabonnement af

Bekijk de aanbieding