Bij de invoering van de regeling ruim twee jaar geleden werd nog gedacht dat de premies tegenover de heffingen zouden wegvallen maar de Fransen blijken hun koopgedrag voor auto’s zodanig te hebben veranderd dat de staat uiteindelijk erg duur uitkomt.

Wie in Frankrijk een milieuvriendelijke auto koopt, krijgt een bonus van de overheid. Wie daarentegen een meer vervuilende auto koopt, moet extra belasting betalen. Dat loopt financieel goed als de verschillende aankopen elkaar in evenwicht houden, maar nu de Fransen veel meer kleine CO2-zuinige autootjes kopen dan vroeger gaat het mis.

Dit jaar valt 55 procent van alle nieuwe auto’s in de categorie onder de 125 gram, de grens voor een bonus. De regeling kostte de overheid in 2008 al 214 miljoen euro. Dat liep vorig jaar op naar 525 miljoen en zal dit jaar, ondanks een recente verlaging van de bonus, opnieuw in de buurt van de 500 miljoen uitkomen.

U las zojuist één van de gratis premium artikelen

Onbeperkt lezen? Sluit nu een gratis proefabonnement af

Bekijk de aanbieding