Nederland is één van de eerste landen waar de elektrische gezinswagen op de markt verschijnt. Na een pilot in februari, waarbij er 100 exemplaren naar het Amsterdamse bedrijfsleven gaan, start de grootschalige verkoop in juni. Snelle beslissers kunnen vanaf maart al wel bestellen.

Nissan verdeelt de uitrol in 3 fasen, waarbij Nederland in de eerste fase zit, samen met Portugal, Ierland en het Verenigd Koninkrijk. België volgt met een aantal andere Europese landen daarna. Onze Oosterburen zijn in de laatste fase ingedeeld.

Dat komt omdat er onder invloed van het machtige Volkswagen aldaar nog geen fiscale voordelen voor elektrische auto’s zijn. Dat verandert pas in 2013, als het alternatief uit Wolfsburg voor de Nissan klaar is. Hoe dan ook wordt 2011 het jaar van de Leaf.

Inmiddels zijn er in de Verenigde Staten en Japan al 26.000 exemplaren van de Leaf besteld. Op die markten is de Nissan reeds uitverkocht, aangezien de andere helft van de Japanse productiecapaciteit voor andere continenten bestemd is. Later zal de Leaf ook in het Verenigd Koninkrijk en de VS gebouwd gaan worden. De accu’s worden in eigen beheer geproduceerd: er zijn fabrieken gepland met een totaalvolume van 500.000 accupakketten per jaar.

De Leaf is een 100 procent elektrische auto, biedt plaats aan 5 personen en beschikt over een actieradius van circa 160 kilometer op één acculading. In Nederland wordt straks één zeer complete versie van de Nissan leverbaar, die is uitgerust met onder meer een navigatiesysteem en een aansluiting voor snel laadapparatuur. De prijs van de Leaf is al bekend: 32.839 euro.

U las zojuist één van de gratis premium artikelen

Onbeperkt lezen? Sluit nu een gratis proefabonnement af

Bekijk de aanbieding