Dat heeft Ghosn verklaard nadat hij dinsdag 2 november een ontmoeting had met Poetin in Moscou. Ghosn vindt een vergroting van het aandeel in Avtovaz een logische stap. Renault heeft momenteel een aandeel van 25 procent in de grootste Russische autofabrikant dat het bedrijf  in 2008 kocht voor 1,17 miljard dollar. Ghosn zegt in Financial Times dat hij het voorstel gaat bestuderen samen met de andere aandeelhouders, namelijk Russian Technologies (een conglomeraat dat in handen is van de staat) en de bank Troika Dialog. Het is niet duidelijk of de aandelen in Avtovaz zullen worden gekocht door Renault of door Nissan. De topman van Russian Technologies heeft al verklaard dat hij bereid is een dergelijke deal te steunen.

 

Ghosn heeft voorspeld dat de Russische automarkt tegen 2015 ongeveer vier miljoen groot zal zijn, terwijl het nu nog onder de twee miljoen eenheden zit. Hij vindt dat Renault en Nissan meer productiecapaciteit in Rusland nodig hebben om hun marktaandeel van veertig procent te kunnen vasthouden.

 

Het aanbod van de Russische regering komt op het moment dat het weer beter gaat met de autoverkopen in  Rusland en daarmee met de resultaten van Avtovaz (Lada). In september stegen de autoverkopen in Rusland met meer dan vijftig procent, ondersteund door een sloopregering voor auto’s die in Rusland zijn geproduceerd. Over het eerste halve jaar van 2010 boekte Avtovaz een winst van honderd miljoen dollar, in vergelijking met een verlies van 632 miljoen dollar in dezelfde periode van vorig jaar. Patrick Pélata, de eerste luitenant van Ghosn en de operationele directeur van Renault, heeft in september al gezegd dat hij verwacht dat Rusland over een aantal jaren Duitsland zal inhalen als grootste markt van Europa.  

 

Renault helpt Avtovaz met de start van de productie van twee Dacia’s onder de merknaam Lada die in 2012 op de markt moeten komen. Verder gaat men dan ook twee Dacia’s Logan onder de merknaam Renault op de markt brengen en een die wordt gemaakt door Nissan.

    

U las zojuist één van de gratis premium artikelen

Onbeperkt lezen? Sluit nu een gratis proefabonnement af

Bekijk de aanbieding