Voor dat geld krijgt Panasonic een aandeel van twee procent in Tesla, waarvan de marktwaarde in de laatste vier maanden is gestegen met 28 procent sinds dat het naar de beurs ging, zo meldt Financial Times. De deal volgt op de deals met Toyota en Daimler, die beide vergelijkbare investeringen in de fabrikant van elektrische auto’s deden. Bovendien was Tesla erg succesvol bij zijn beursgang afgelopen juni.

Net als bij Toyota en Daimler bevat de deal met Panasonic de ontwikkeling en de levering van essentiële technologie – in dit geval gaat het om de accu’s. Een en ander vloeit voort uit een meerjarige afspraak die al eerder dit jaar werd gemaakt dat Panasonic de lithium-ion batterijen gaat ontwikkelen voor Tesla. Directeur Musk van Tesla zegt in FT dat hij verwacht dat de deal zal leiden tot verdere verbeteringen aan het accupakket tegen lagere kosten. Panasonic investeert heel veel geld in lithium-ion batterijen omdat het zijn afhankelijkheid van televisies en dergelijke producten wil verkleinen. Vorig jaar kocht Panasonic het bedrijf Sanyo, de grootste fabrikant ter wereld van oplaadbare baterijen, en heeft een partnerschap met Toyota voor de productie van de accu’s voor de Prius.

Tesla haalt geld op om de productie van zijn Tesla Roadster (verkoopprijs 109 duizend dollar) te kunnen uitbreiden. Het bedrijf heeft een tweede model in voorbereiding, de Tesla Model S. Die moet gebouwd gaan worden vanaf 2012 in een voormalige fabriek van Toyota en GM in de VS.  

  

U las zojuist één van de gratis premium artikelen

Onbeperkt lezen? Sluit nu een gratis proefabonnement af

Bekijk de aanbieding