Vorig jaar is al afgesproken dat Volkswagen de Porsche Holding zou kopen, als onderdeel van het overnameplan van sportwagenfabrikant Porsche in Stuttgart. De verwachting is dat de 3,3 miljard euro in de eerste helft van 2011 wordt overgemaakt, waarmee het eigendom in handen komt van Volkswagen AG. Door formeel in te stemmen met het plan hebben de families Porsche en Piëch, de eigenaren van de dealerholding, een duidelijk signaal afgegeven dat zij instemmen met de omzetting van Volkswagen tot een ‘geïntegreerd automobielconcern’. Topman Winterkorn van Volkswagen: "Porsche Holding Salzburg (PHS) is een uiterste efficiënte en winstgevende dealerholding. Op verschillende gebieden van de bedrijfsvoering, bijvoorbeeld op gebied van klantgerichtheid, zet PHS de norm." Volgens Winterkorn zal PHS gewoon als aparte eenheid in stand blijven maar het VW-concern zou met de aankoop zijn aanwezigheid in de belangrijke markten en regio’s versterken.

Porsche Holding Salzburg is een succesvolle particuliere onderneming met een omzet van twaalf miljard euro. De overname van PHS is een onderdeel van het ‘reddingsplan’ dat is opgetuigd voor sportwagenfabrikant Porsche in Stuttgart, dat met een grote schuldenlast is opgezadeld na het debacle met de overnamepoging van Volkswagen door Porsche. Naar aanleiding daarvan werd besloten dat het andersom moest en dat Volkswagen dus Porsche moest gaan overnemen. De zaken worden nogal gecompliceerd door de onderlinge machts- en eigendomsverhoudingen van PHS, sportwagenfabrikant Porsche in Stuttgart en Volkswagen AG in Wolfsburg. De families Porsche en Piëch hebben overal een dikke vinger in de pap.

    

 

 

 

U las zojuist één van de gratis premium artikelen

Onbeperkt lezen? Sluit nu een gratis proefabonnement af

Bekijk de aanbieding