In de eerste tien maanden van dit jaar daalden de Europese verkopen van Toyota samen met de luxe divisie Lexus met 16,5 procent naar bijna 512 duizend auto’s terwijl de combinatie Hyundai/Kia juist 4,5 procent meer nieuwe auto’s verkocht en daarmee op 521 duizend eenheden is uitgekomen. De Zuid-Koreanen hebben daarmee een marktaandeel van 4,5 procent, net 0,1 procent meer dan de Japanners.

Dat heeft persbureau Bloomberg berekend op grond van de statistieken van autokoepel Acea. Acea houdt de verkopen van Hyundai en Kia apart bij maar Bloomberg stelt dat die eigenlijk bij elkaar opgeteld moeten worden zoals ook gebeurt met de verschillende merken van bijvoorbeeld de Volkswagen-groep. ‘’De kaarten zijn dus anders komen te liggen wat betreft de Aziatische merken,” aldus Bloomberg. Hyuandai/Kia zou zijn positie de komende tijd verder kunnen versterken door te profiteren van het onlangs gesloten handelsakkoord tussen Zuid-Korea en de EU.

U las zojuist één van de gratis premium artikelen

Onbeperkt lezen? Sluit nu een gratis proefabonnement af

Bekijk de aanbieding