Dat blijkt uit cijfers van Anfavea, de Braziliaanse federatie van autofabrikanten. In het rapport wordt opgemerkt dat in Brazilië dit jaar in totaal 3,45 miljoen auto’s zullen worden verkocht. Dat is een stijging met bijna 10 procent tegenover vorig jaar. Dat betekent dat alleen China, de Verenigde Staten en Japan nog een grotere automarkt hebben dan Brazilië.

De Italiaanse autofabrikant Fiat, Braziliaans marktleider, kondigde onlangs aan een tweede Braziliaanse productiefaciliteit te zullen bouwen. Ook het Zuid Koreaanse Hyundai en het Chinese Chery hebben een eigen Braziliaanse fabriek aangekondigd. "Brazilië is een bijzonder aantrekkelijke groeimarkt voor autobouwers", zo merkt Cledorvino Belini, president van Anfavea, op. Daarbij voert Belini onder meer aan dat nog altijd slechts een relatief klein gedeelte van de Braziliaanse bevolking een auto bezit, waardoor er nog belangrijke groeimogelijkheden voorhanden zijn.

Op dit ogenblik heeft Brazilië een vloot van ongeveer 30 miljoen auto’s, maar de autobouwers verwachten door de stijgende welvaart van de lokale bevolking een explosieve groei. Europa en de Verenigde Staten worden daarentegen beschouwd als stagnerende markten met slechtst een beperkt groeipotentieel. "De Braziliaanse automarkt garandeert de volgende jaren een belangrijke groei en dat trekt heel wat investeringen aan", zo voert Belini aan. Hij merkt daarbij op dat Brazilië een competente arbeidspopulatie heeft en bovendien over de belangrijkste grondstoffen voor de autoproductie beschikt, gekoppeld aan een dynamische economie, een gecontroleerde inflatie en een toegankelijk kredietsysteem voor de consumenten. Met een marktaandeel van 23,1 procent is Fiat de belangrijkste autoproducent in Brazilië, gevolgd door Volkswagen (22,7 procent) en General Motors (21,2 procent). Met een capaciteit van 3,64 miljoen eenheden verdeeld over 17 is Brazilië ook de zesde grootste autobouwer van de wereld.

Bron: Autointernationaal

U las zojuist één van de gratis premium artikelen

Onbeperkt lezen? Sluit nu een gratis proefabonnement af

Bekijk de aanbieding