Nu die premie per 31 december grotendeels verdwijnt, vreest ook de Franse automobielhandel voor een flinke daling van de verkopen.

In Frankrijk zijn dit jaar zo’n 2,2 miljoen auto’s aan de man gebracht, berekent de auto-organisatie CCFA. Daarvan gingen er bijna 600 duizend de deur uit met een premie omdat de eigenaar een meer dan tien jaar oud model inruilde voor een nieuwere en schonere auto. De premie bedroeg bij de invoering in 2008 nog duizend euro. Gezien echter het succes – en daarmee de kosten voor de staat – werd het bedrag begin 2010 teruggedraaid naar zevenhonderd euro; halverwege het bijna afgelopen jaar ging er nog eens tweehonderd euro af. Duizenden Fransen hebben echter hun in 2010 afgeleverde auto nog in het voorafgaande jaar besteld om toch de volle duizend euro op te strijken. Al met al heeft de regeling Parijs dit jaar 220 miljoen euro gekost.

U las zojuist één van de gratis premium artikelen

Onbeperkt lezen? Sluit nu een gratis proefabonnement af

Bekijk de aanbieding