Renault zelf verdenkt een Chinese concurrent en ook de Franse geheime diensten zoeken in die richting. Er zijn inmiddels drie topmanagers ontslagen die informatie zouden hebben verkocht over een toekomstige elektrische auto.

Renault weigert te zeggen aan wie de geheimen waren verkocht, maar gewaagt van een ‘ ernstige bedreiging van zijn strategie’. De Franse minister van Industrie, Eric Besson, zei dat Renault slachtoffer is geworden van ‘economische oorlogvoering’. De Franse staat heeft een 15-procent belang in het bedrijf. Meer dan andere concurrenten heeft Renault zijn kaarten gezet op de elektrische auto. Het heeft tot dusverre vier miljard euro in onderzoek gestoken, vooral gericht op batterijtechnologie. Ruim 1.700 ingenieurs zijn bij het onderzoek betrokken, dat al heeft geleid tot 200 aanvragen voor patenten.

De drie verdachte managers hadden een voorbeeldige staat van dienst bij Renault. Een van hen, Michel Balthazard, werkte al 30 jaar bij het bedrijf. Hij maakte onderdeel uit van de centrale directie. Zij moesten hun kantoren met onmiddellijke ingang verlaten. Renault wil officieel geen commentaar geven, maar diverse bronnen binnen het bedrijf bevestigden tegenover de Franse krant dat een Chinese speler wordt verdacht. De Franse president Nicolas Sarkozy heeft de geheime dienst DCRI vrijdag opdracht gegeven mogelijke industriële spionage bij Renault te onderzoeken. 

U las zojuist één van de gratis premium artikelen

Onbeperkt lezen? Sluit nu een gratis proefabonnement af

Bekijk de aanbieding