De beschuldigingen missen enige grond en zijn onverantwoord en de Chinezen kunnen ze niet accepteren, zo verklaarde een woordvoerder van de Chinese minister van buitenlandse zaken in Financial Times. Parijs heeft heel snel ontkend dat er formele beschuldigingen zijn. Maar eerder is verklaard door mensen die kennis hebben van het onderzoek, dat na een anonieme tip bewijs is gevonden dat tenminste één Chinese firma – mogelijk zelfs een staatsbedrijf – banden heeft met spionagezaak. De Franse minister van financiën, reageerde op de felle Chinese reactie door meteen te stellen dat er geen formele beschuldigingen zijn. De Franse regering wil de regering in Beijing niet meer op de kast jagen dan hoog noodzakelijk.
Maar een voorlopig rapport van de economische afdeling van de Franse geheime dienst van vorige week maakt melding van een toenemende verdenking dat Chinese bedrijven schuilgaan achter een complexe reeks van betalingen. Volgens Renault’s eigen onderzoek zijn deze betalingen via Shanghai en Malta naar rekeninghouders in Zwitserland en Lichtenstein gegaan. Eén van de geschorste medewerkers van Renault, Michel Balthazard, die dertig dienstjaren heeft en vice-president is van de afdeling advanced engineering, zegt dat hij slachtoffer is van een aanval tegen zijn integriteit en waardigheid. "Renault heeft zware beschuldigingen tegen mij maar ik ontken volledig."

Renault zal morgen een officiële klacht indienen. Die zal leiden tot een onderzoek van justitie en de inlichtingendiensten.

 

 

 

 

 

 

 

  

U las zojuist één van de gratis premium artikelen

Onbeperkt lezen? Sluit nu een gratis proefabonnement af

Bekijk de aanbieding