Van de twintigduizend bestellingen zijn er inmiddels maar negentien stuks afgeleverd in december en 87 stuks in januari. Nissan zegt dat de productie wel op schema loopt en dat er vierduizend Leafs zijn geproduceerd in de fabriek in Oppama in Japan. In Amerika gaat Nissan de Leaf bouwen in Smyrna vanaf 2012 en in het Engelse Sunderland vanaf 2013. Maar er zouden problemen zijn met het kwaliteitszorgsysteem. er zouden ook vertragingen ontstaan door de bestelmethode voor de Leaf via het internet dat de dealers in de VS passeert. Nissan vermarkt de Leaf in Amerika via een website waarop potentiële kopers 99 dollar moeten storten om op de wachtlijst te komen. Voor het eerst worden de dealers daarbij volledig gepasseerd. De kopers kunnen vervolgens vragen of hun auto via een specifieke dealers geleverd kan worden. In Groot-Brittannië is de markt veel kleiner dan in de VS. Daar zijn vijfhonderd bestellingen gedaan en de eerste 67 auto’s komen daar deze week aan.

"We wisten dat de productie in het begin traag zou verlopen, het verloopt volgens planning", zegt woordvoerder David Reuter van Nissan VS in Financial Times. "Waar we wat hebben laten liggen, is bij de communicatie hierover met de klant." Vanaf april zou de ‘opstopping’ in de uitlevering geleidelijk aan verdwijnen.

 

 

 

U las zojuist één van de gratis premium artikelen

Onbeperkt lezen? Sluit nu een gratis proefabonnement af

Bekijk de aanbieding