Desondanks heeft de Japanse autofabrikant zijn winstverwachting voor heel het boekjaar, dat loopt tot eind maart, naar boven bijgesteld. Toyota voorziet nu dat de operationele winst dit jaar uitkomt op 550 miljard yen (4,9 miljard euro). Eerder ging de grootste autoproducent ter wereld uit van een winst van 380 miljard yen. Ook de verwachtingen voor de wereldwijde autoverkopen werden licht opgeschroefd. Toyota verwacht dat de totale verkopen uitkomen op 7,48 miljoen, vergeleken met een eerdere verwachting van 7,41 miljoen.

De winst in het afgelopen derde kwartaal daalde van 189,1 miljard yen in de periode een jaar eerder tot 99,07 miljard yen. Japanse exporteurs kampen steeds meer met de stijgende koers van de Japanse munteenheid ten opzichte van de dollar. Daardoor kunnen zij minder concurrerend zijn. Ongeveer de helft van de auto’s die Toyota vorig jaar in Japan heeft geproduceerd had een exportbestemming.

Toyota verwacht dat de autoverkopen in Japan in het huidige boekjaar uitkomen op 2,02 miljoen. “Vergeleken met andere Japanse autofabrikanten is Toyota sterker afhankelijk van de thuismarkt. Daardoor heeft het concern meer last van de trage economische groei in het land”, zo stelt een Japanse analist.

In Nederland heeft Toyota een slechte verkoopmaand achter de rug, waardoor men de tweede positie in de statistieken achter Volkswagen prijs moest geven aan Renault. Ook Peugeot verkocht meer auto’s. In een met 19,8 procent groeiende markt verkocht Toyota 16,1 procent minder auto’s. Enige opsteker was de Auris, waarvan de afzet dankzij de introductie van de hybride uitvoering (foto) explodeerde van 156 naar 972 eenheden; een winst van 816 registraties. Maar tegelijkertijd nam de belangstelling voor de Prius met 744 eenheden af.

U las zojuist één van de gratis premium artikelen

Onbeperkt lezen? Sluit nu een gratis proefabonnement af

Bekijk de aanbieding