Dat maakten de grootste autoproducent van Europa en vakbond IG Metall bekend. De bond stelde eerder een looneis van 6 procent en verwierp vrijdag een voorstel voor een loonsverhoging van 2,9 procent. Volkswagen krikt de salarissen nu per 1 mei met 3,2 procent op en keert aan alle werknemers een eenmalige bonus uit van 1 procent van het jaarsalaris. 
De loonsverhoging voor de circa 100.000 werknemers van Volkswagen wordt gezien als indicatie voor de ontwikkelingen in andere delen van de Duitse industrie. Die herstelde vorig jaar sterk van de diepe recessie en stond daarmee aan de basis van de onverwacht snelle opleving van de Duitse economie. 
Veel economen juichen loonsverhogingen in Duitsland toe, omdat die kunnen helpen om Europa’s grootste economie minder afhankelijk te maken van de export. Met hogere lonen hebben consumenten meer te besteden en kunnen ze een grotere bijdrage leveren aan de economische groei. Dat kan ook een stimulans geven aan andere Europese landen, als de groeiende consumptie ze in staat stelt om meer producten naar Duitsland te exporteren. Anderen waarschuwen echter voor de gevolgen van loonsverhogingen voor de inflatie. Zij vrezen een zogeheten loonprijs spiraal, waarbij de hogere lonen de toch al stijgende inflatie verder aanjagen.

U las zojuist één van de gratis premium artikelen

Onbeperkt lezen? Sluit nu een gratis proefabonnement af

Bekijk de aanbieding