Er is een probleem met de voetmat aan de kant van de bestuurder, waardoor het gaspedaal vast kan komen te zitten. Toyota moest vanwege soortgelijke problemen in 2009 al een groot aantal auto’s terugroepen. Als de mat niet goed bevestigd is, kan een van de veiligheidsclips het pedaal blokkeren, zo luidt de analyse.

Het gaat om een hele reeks verschillende modellen die worden teruggeroepen. Bij de RAV4 en de 4Runner alleen al gaat het om respectievelijk 761.000 en 603.000 exemplaren. Ook bij de Highlander en de RX reeks van premiumdochter Lexus gaat het om honderdduizenden eenheden. Van de GS 300/350 en de LX 570 moeten enkele tienduizenden exemplaren terug naar de garage.

Toyota zegt de fout gratis te zullen rechtzetten. Eigenaren worden binnenkort op de hoogte gebracht. Voor zover bekend is de terugroepactie alleen in de VS van toepassing. Afgelopen jaar Toyota om diverse redenen al zo’n 12 miljoen auto’s terugroepen.

U las zojuist één van de gratis premium artikelen

Onbeperkt lezen? Sluit nu een gratis proefabonnement af

Bekijk de aanbieding