Dat meldt directeur Gerrit Stronkhorst. Terberg Specials in IJsselstein heeft in 2009 de bedrijfsactiviteiten moeten beëindigen als gevolg van de financiële crisis en de weerslag ervan op de markt voor bestelwagens tot 3,5 ton gvw in Nederland. Het bedrijf was sinds 1980 actief in die markt. Het jaar 2010 stond in het teken van de verhuizing en de samenvoeging in het zusterbedrijf te Genk. Dit bedrijf bestaat sinds 1990 en is destijds voortgekomen uit een nauwe samenwerking met de Europese bedrijfswagenorganisatie van Ford.

De vernieuwde organisatie ontwikkelt, vaak in nauwe samenwerking met engineers van autofabrikanten, in eigen huis producten en bouwt deze in serie om. Een aantal respectabele Nederlandse klanten is het ‘oude’ Terberg Specials trouw gebleven en is mee verhuisd naar Genk. Op deze wijze konden in 2010 zo’n 9,5 duizend voertuigen worden omgebouwd. Klanten bevinden zich in het segment van oem’s, overheid en semioverheid, fleetowners, politie, brandweer, defensie en leasemaatschappijen.

Om de hoge kwaliteit van de nieuwe organisatie te kunnen aantonen, bezit Terberg Specials Belgium inmiddels een reeks van kwaliteitscertificaten: ISO 9002 : 2008, GWC erkenning van het RDW in Nederland, Certificaat Eerste Beoordeling van de Federale Overheidsdienst Mobiliteit en Vervoer en het Renault Converter Agreement. En op 5 januari werd daar nog een certificaat aan toegevoegd. Uit handen van de heer Jan Stolzenberg van Ford-Werke GmbH uit Keulen, werd één van de eerste certificaten binnen het Ford Qualified Vehicle Modifier Program overhandigd aan directeur Gerrit Stronkhorst.