De yen is de afgelopen dagen flink opgelopen ten opzichte van de Amerikaanse dollar. Eén dollar is nu 80,80 yen waard, in 1995 kreeg je nog 97,75 yen voor een dollar. Japanse autofabrikanten zijn sterk afhankelijk van de export, maar door de dure yen worden de auto’s een stuk duurder in het buitenland. Analisten denken dat Toyota hierdoor het hardst wordt geraakt want 38 procent van de totale productie van het concern vindt plaats in Japan en meer dan de helft daarvan is bestemd voor de buitenlandse markt.

Nissan produceert 24 procent van zijn auto’s in Japan, Honda 22 procent. Volgens de Amerikaanse bank Goldman Sachs is de financiële schade voor Toyota zes miljard yen (52 miljoen euro) per dag en die van Nissan en Honda twee miljard yen. De schade kan volgens de bank worden ingelopen door de productie te verhogen als de fabrieken weer in werking zijn. (RTL-Z)

U las zojuist één van de gratis premium artikelen

Onbeperkt lezen? Sluit nu een gratis proefabonnement af

Bekijk de aanbieding