"Er was een discussie over betaling en leveringsvoorwaarden en dat is nu opgelost. Vanaf vrijdag wordt er weer geleverd", aldus een woordvoerder van Saab. Eerder meldde IAC gestopt te zijn met alle leveringen aan Saab, vanwege niet betaalde rekeningen. "Het uitstaande bedrag is nu zo groot dat we deze beslissing moesten nemen om zo onze andere belangen en klanten te beschermen", zei Markus Nyman, chief executive van IAC.

Spyker, de eigenaar van Saab, laat weten dat de Russische investeerder Vladimir Antonov niet betrokken is bij de banken waarmee men in gesprek is over een mogelijke lening ter waarde van circa 500 miljoen euro, zo laat Spyker bestuursvoorzitter Victor Muller weten. Antonov was eerder aandeelhouder van Spyker, maar toen de autoproducent vorig jaar het Zweedse automerk Saab van General Motors wilde overnemen, eisten de Amerikanen dat Antonov zijn belang zou verkopen. 

De Rus heeft onlangs aangegeven weer een belang van bijna 30 procent in Spyker te willen nemen, nadat hij eerder stelde dat het huidige businessplan niet levensvatbaar is en dat er meer financiering nodig is. Spyker wordt momenteel onder meer gefinancierd door een lening van de Europese Investeringsbank van 400 miljoen euro, waarvoor de Zweedse overheid garant staat. De Swedish National Debt Office (SNDO) zegt toestemming te hebben gegeven aan Spyker voor een extra kredietopname van de EIB kredietfaciliteit. Volgens Muller is er tot nu toe 260 miljoen euro opgenomen uit de faciliteit. De bankenlening waarover Spyker in gesprek is, zou grotendeels moeten worden aangewend om de schuld aan de EIB terug te betalen. Over de financiële situatie van Spyker heerst veel onrust, nadat de productie van Saab dinsdag korte tijd moest worden stilgelegd vanwege betalingsproblemen aan leveranciers. Donderdag meldde de leverancier IAC niet langer te leveren aan Saab, vanwege onbetaalde rekeningen.

De recente onrust rond Spyker, dat vorige week een jaarverlies van 218 miljoen euro bekendmaakte, maakt het volgens Muller "helemaal niet" moeilijker een lening te krijgen. "De banken handelen niet op basis van krantenkoppen, maar op basis van boekenonderzoek", aldus de ceo.

U las zojuist één van de gratis premium artikelen

Onbeperkt lezen? Sluit nu een gratis proefabonnement af

Bekijk de aanbieding