Afgelopen woensdag werd de productie voor de tweede keer even stilgelegd vanwege ontevreden toeleveranciers. Dat gebeurde na een tweet van Vladimir Antonov. Hij had ‘officieel de formulieren  ingediend’ bij het kantoor van de Zweedse staat dat gata over de schuldgaranties (Swedish National Debt Office SNDO). Antonov zou toestemming willen voor een ‘change of control’.

Het SNDO heeft bevestigd formulieren te hebben ontvangen met het verzoek van Antonov om aandeelhouder te worden. De Zweedse regering moet dit goedvinden, in verband met de staatsgaranties die Zweden heeft afgegeven op de lening van vierhonderd miljoen euro van de Europese Investeringsbank. Die lening was destijds essentieel voor de verkoop van Saab.

Volgens Saab had de productiestop niets te betekenen en bezit het geld genoeg om de directe kosten te kunnen dekken. Toch worden de geruchten gevoed dat Saab een onzekere toekomst heeft. In het afgelopen jaar verkocht het merk maar 32 duizend auto’s. Eigenaar Spyker rapporteerde vorige week een verlies van 218 miljoen euro. De ceo van Saab, Jan Ake Jonsson en goed voor veertig dienstjaren bij de fabrikant, treedt per 1 september af. 

Vladimir Antonov (35) werd vorig jaar gedwongen om zijn aandeel van bijna dertig procent in Spyker te verkopen. Die zet maakte het mogelijk voor Spyker om de Zweedse GM-dochter over te nemen. Antonov zou banden hebben met de georganiseerde misdaad, reden voor GM en de Zweedse staat om tegen zijn betrokkenheid te zijn. Overigens heeft Antonov altijd ontkend connecties met de misdaad te hebben.

Inmiddels is het jaarverslag van het beursgenoteerde Spyker NV vrijgegeven. Daaruit blijkt dat ceo Victor Muller over 2010 een beloning heeft ontvangen van 1,058 miljoen euro. Ongeveer de helft, 550 duizend euro, is een management fee, de rest is een bonus. Financiële man Hans Go toucheerde vorig jaar 334 duizend euro.