"Natuurlijk maken wij ons zorgen", zegt directeur Kees van den Berg van Saab Nederland in het Financieele Dagblad van vandaag. En als de levertijd niet wordt nagekomen, heeft de koper formeel het recht de overeenkomst te ontbinden. De productie van Saab Automobile, dochterbedrijf van het Nederlandse Spyker in Trollhättan, ligt al een week stil vanwege betalingsproblemen aan diverse leveranciers.

De productiestop heeft inmiddels tot de eerste ontslagen bij een toeleverancier geleid. Het gaat om tachtig medewerkers van IAC, dat de instrumentenpanelen maakt, bevestigde het bedrijf. Het gaat om personeel dat via een uitzendorganisatie al langere tijd in de IAC-fabrieken in Göteborg en twee kleinere Zweedse gemeenten werkte, zo meldt RTLZ.nl

Voorzitter Svenake Berglie van de Zweedse vereniging van auto-onderdelenfabrikanten (FKG) zei tegen het Zweedse radiojournaal (SR) dat snel meer mensen op straat kunnen komen te staan. "Als Saab vandaag (13 april) geen uitsluitsel geeft over wanneer de productie weer op gang komt, zullen toeleveranciers mensen gaan ontslaan. Op korte termijn staan duizend banen op de tocht." Bij de FKG zijn ongeveer vijftig belangrijke Saab-onderaannemers aangesloten.

U las zojuist één van de gratis premium artikelen

Onbeperkt lezen? Sluit nu een gratis proefabonnement af

Bekijk de aanbieding