De Zweedse overheid, die garant staat voor een lening van EUR400 miljoen van de Europese Investeringsbank (EIB) aan Saab, heeft een aantal vastgoedposities van Saab in onderpand en is nu bereid deze vrij te geven.

Saab, dat al ruim een week lang niet kan produceren door betalingsachterstanden aan leveranciers, wil de vastgoedposities verkopen en daarna weer terughuren. Saab wil door de verkoop van Saab Automobile Property AB, dat de gebouwen en grondposities van Saab in beheer heeft, de lening bij de EIB verlagen naar EUR280 miljoen. Hierdoor kan het bedrijf nieuwe leningen afsluiten die kunnen worden aangewend voor financiering van de activiteiten.

"We hebben de National Debt Office (NDO) toestemming gegeven een overeenkomst met Saab te sluiten, hetgeen betekent dat de lening van Saab van de EIB verlaagd kan worden naar EUR280 miljoen", zegt de Zweedse minister van Ondernemen Maud Olofsson vrijdag tijdens een persbijeenkomst.

De Zweedse overheid heeft drie voorwaarden gesteld aan de NDO om het onderpand vrij te geven. De eerste voorwaarde is dat Saab een "redelijke prijs" voor het vastgoed krijgt en dat de koper Saab toegang tot het vastgoed verleent. Ten tweede moet de NDO de onzekerheid over de koper wegnemen. En ten derde moet het vastgoed worden gekocht via een Europese bank die niet wordt geleid door de koper.

Na de uitlatingen van de Zweedse overheid stelde Spyker in een persbericht door te gaan met de gesprekken over de verkoop van het vastgoed, gebaseerd op de voorwaarden van Zweden.
Spyker is voor de mogelijke verkoop en terughuur van de vastgoedposities in gesprek met Convers Group, eigendom van de Russische investeerder Vladimir Antonov, die in het verleden aandeelhouder van Spyker was.

Antonov, die door General Motors Co. (GM) werd gedwongen zijn belang in Spyker te verkopen als voorwaarde van de verkoop van Saab door GM aan Spyker, heeft aangegeven aandeelhouder van Saab te willen worden en EUR50 miljoen te willen investeren in het bedrijf.
Zijn aanvraag om een belang te nemen in Saab moet echter ook door de Zweedse overheid worden goedgekeurd. Minister Olofsson stelt dat de beslissing van vrijdag niet betekent dat de Zweedse overheid al een beslissing heeft genomen over mogelijke veranderingen in de eigendomsstructuur van Saab. "Om de eigendomsstructuur te veranderen, moet Saab nog steeds goedkeuring krijgen van de overheid, de NDO, de EIB en GM", aldus Olofsson.

Bron: Dow Jones

U las zojuist één van de gratis premium artikelen

Onbeperkt lezen? Sluit nu een gratis proefabonnement af

Bekijk de aanbieding