Saab heeft snel geld nodig om zijn leveranciers te betalen en de productie weer op te starten. De productie ligt al bijna 2 weken stil omdat een aantal leveranciers gestopt is met leveren. Eén van die leveranciers is het Nederlandse Nedschroef. "We leveren weer zodra ze betalen", zo laat een woordvoerder weten.

Om de financiële nood te verlichten, wil Saab zijn vastgoed verkopen. De Zweedse overheid gaf daar afgelopen vrijdag toestemming voor, onder strikte voorwaarden. Saab is momenteel niet in staat om externe financiering aan te trekken, omdat grote delen van de eigendommen van het automerk vaststaan als onderpand voor een lening van 400 miljoen euro die is verstrekt door de Europese Investeringsbank (EIB) en waar de NDO garant voor staat. Saab wil de lening van de EIB verlagen naar 280 miljoen euro door verkoop van gebouwen en grondposities. Vervolgens wil Saab nieuwe leningen afsluiten die voor financiering van de activiteiten kunnen worden aangewend. Het bedrijf is voor de mogelijke verkoop en terughuur van de vastgoedposities in gesprek met Convers Group, eigendom van de Russische investeerder Vladimir Antonov, die in het verleden aandeelhouder van Spyker was.

Hakan Skott, hoofd van de Zweedse vakbond IF Metall, laat weten dat het lastig blijft om te voorspellen wanneer de productie bij Saab zal worden hervat. "We spreken over minimaal een paar dagen en dit is een korte week, dus het is moeilijk te zeggen", aldus Skott. Eerder verklaarde Saab al dat het ongeveer een week zou kosten om de productie weer op te starten, zodra de benodigde financiering zou zijn veiliggesteld.

U las zojuist één van de gratis premium artikelen

Onbeperkt lezen? Sluit nu een gratis proefabonnement af

Bekijk de aanbieding