Dat meldt de Financiële Telegraaf, zich baserend op anonieme bronnen binnen Volvo. Zweedse regeringsfunctionarissen zouden al gesprekken hebben gevoerd met de directie van Volvo. Zij zou niet onwelwillend staan tegen een overname van Saab.

Volvo is sinds vorig jaar eigendom van de Chinese autofabrikant Geely. Voor de Zweden zou een overname van Saab door Volvo meer zekerheid bieden over de terugbetaling van de lening van vierhonderd miljoen euro die de Europese Investeringsbank vorig jaar aan Saab verstrekte. De Zweedse overheid staat garant voor de lening. Saab kwam deze maand in problemen toen een aantal toeleveranciers niet meer wilde leveren in afwachting van de betaling van rekeningen. Daardoor viel de productie van Saab stil.

Gisteren kwam Saab een stap dichter bij de heropstart van de productie. De Zweedse National Debt Office (NDO) verleende zijn goedkeuring aan het financieringsplan van de geplaagde autoproducent. Een overname van Saab zou Volvo goed uitkomen, omdat daarmee het aantal te produceren auto’s met circa honderdduizend kan worden verhoogd. Een platform daarvoor is nog in ontwikkeling.

In Zweden gaat volgens de Financiële Telegraaf het verhaal dat Saab, zelfs als het zijn rekeningen betaalt, de productie niet direct op gang krijgt. Toeleveranciers zouden vooruitbetaald willen worden alvorens de levering van onderdelen te hervatten. Volgens Dow Jones Nieuwsdienst doet in Zweden al langer het verhaal de ronde dat Saab spreekt met verschillende Chinese partijen over zijn financiele problematiek.

U las zojuist één van de gratis premium artikelen

Onbeperkt lezen? Sluit nu een gratis proefabonnement af

Bekijk de aanbieding