De header van de website is voorzien van een foto van de Saab-fabriek in Trollhättan. Sinds kort is er een spandoek in gefotoshopt met de tekst ‘Approve Antonov’ (‘Geef Antonov goedkeuring’)  en de toevoeging ‘Geef Saab een kans’. Links op de site staat een banner met dezelfde tekst die je kunt aanklikken. Dan verschijnt een hartenkreet van SaabsUnited in wel zeven talen om een email te sturen naar SaabsUnited (approve.antonov@gmail.com) om minister-president Fredrik Reinfeldt van Zweden te bewegen om Antonov goedkeuring te geven om aandeelhouder in Saab te worden.

Het Zweedse National Debt Office (NDO) gaf zijn goedkeuring tenslotte al aan Antonov maar de Zweedse overheid geeft niet thuis om de richtlijnen van de NDO te volgen. ‘We willen de wereld laten zien hoe iedereen over Saab denkt’, zegt SaabsUnited. ‘We eisen goedkeuring.’

Zoals bekend twijfelt de Zweedse overheid aan Antonov, vanwege diens veronderstelde maffiabanden, volgens de Zwedense politie Säpo en de Amerikaanse FBI.

Maar Antonov is niet gelukkig met de oproep van SaabsUnited, laat hij weten in een brief die SaabsUnited afdrukt. Deze harde eisende toon draagt niet bij aan een snelle en effectieve oplossing van het probleem, laat hij weten (zie brief op: www.saabsunited.com/2011/05/from-mr-antonov-to-all-of-us.html). Dank voor de steun, maar jullie moeten je wel netjes gedragen tegen de Zweedse overheid, beklemtoont de Russische miljardair.

Waarop SaabsUnited ook zijn lezers en reageerder oproept af te zien van grof commentaar op de Zweedse regering of representanten hiervan.

Vladimir Antonov schreef ook een brief aan de Zweedse minister van Industriebeleid, Maud Oloffson, waarin hij hem om een spoedige afspraak verzoekt om zijn gewenste aandeelhouderschap in Saab Automobiles/Spyker te bespreken. En in dezelfde brief duwt hij en passant zijn fans van SaabsUnited onder een bus: ‘Ik wil me nadrukkelijk distantiëren van wat er geschreven is over mijn betrokkenheid in de deal met Saab’. De brief werd gisteren gepubliceerd in de Zweedse krant ttela.se (http://ttela.se/ekonomi/saab/1.1223319-antonov-vill-traffa-olofsson-c--). Die brief drukt SaabsUnited ook zonder problemen af (www.saabsunited.com/2011/05/antonov-wants-a-meeting-with-olofsson.html). Waarmee de fansite zichzelf compleet belachelijk maakt, sneert autoweblog The Truth About Cars. ‘De Saab-fans, die zichzelf als bondgenoot beschouwen, worden geminacht door diezelfde persoon – ze worden gebruikt zolang ze nuttig zijn en daarna afgedankt.’

U las zojuist één van de gratis premium artikelen

Onbeperkt lezen? Sluit nu een gratis proefabonnement af

Bekijk de aanbieding