Daarmee zijn nu twee van de drie geplande vestigingen in de Volksrepubliek met zekerheid gekend. Op termijn wil de Zweedse autobouwer een derde van zijn auto’s in China slijten.

Volvo Cars, dat vorig jaar in handen kwam van het Chinese Geely, gaat 4,58 miljard yuan (496 miljoen euro) investeren in de bouw van een tweede fabriek in Daqing. Dat ligt in het noordoosten van de Volksrepubliek. De minister van Milieu heeft dat aangekondigd. Daarmee worden berichten van het najaar bevestigd namelijk dat China op termijn drie Volvo-fabrieken wil: in Shangai, in Chengdu en in Daqing.

In Daqing zouden drie modellen gebouwd worden, waaronder de XC60 die ook in Gent gemaakt wordt. Uiterlijk 2013 moet de eerste auto uit de fabriek rollen; 2 jaar later zouden 80.000 voertuigen geproduceerd kunnen worden. Een tweede fabriek komt er dus in Chengdu, in het zuidwesten van het land. Die moet ook binnen 2 jaar van start gaan en krijgt een capaciteit van 125.000 auto’s. Of Sjangai de derde standplaats wordt, zoals eerder gesuggereerd, zei de minister niet.

Vorig jaar verkocht Volvo in China slechts 35.000 auto’s. De ambities zijn groot. Op termijn wil de Zweedse autofabrikant 300.000 auto’s slijten in de Volksrepubliek. Wereldwijd mikt Volvo tegen 2020 op een verkoop van 800.000 auto’s tegenover 373.000 exemplaren vorig jaar.

Geely kocht Volvo in augustus 20190 voor 1,15 miljard van het Amerikaanse Ford. Vandaag bevinden de belangrijkste productiefaciliteiten zich in Zweden en in België. In Gent worden de modellen XC60, C30, S40, V50 en S60 geassembleerd. Vorig jaar liepen aldaar 185.000 auto’s van de band. Zweden neemt de rest voor zijn rekening. De Europese fabrieken zou niet bedreigd worden door de Chinese plannen.

U las zojuist één van de gratis premium artikelen

Onbeperkt lezen? Sluit nu een gratis proefabonnement af

Bekijk de aanbieding