Het consortium zal 50,1 procent van de aandelen van Saab Property aankopen voor 225 miljoen kronen en zal een jaar lang geen huur vragen. Het onroerend goed betreft een oppervlakte van 483 duizend vierkante meter. De investeerdersgroep heeft het recht om meer aandelen aan te kopen tot 300 miljoen kronen (33 miljoen euro) binnen dertig dagen. Saab Automobile heeft een afspraak voor het huren van het onroerend goed voor de periode van vijftien jaar. Als gezamenlijke eigenaars zullen het consortium en Saab Automobile proberen het onroerend goed verder te ontwikkelen en te herfinancieren.
Om Saab in staat te stellen het onroerend goed te verkopen, moet het Zweedse National Debt Office (NDO), die garant staat voor de lening van vierhonderd miljoen euro van de Europese Investeringsban (EIB), de vastgoedposities nog wel vrijgeven. Al dat inderdaad gebeurt, neemt de garantie voor de EIB-faciliteit af met 120 miljoen euro. Omdat Saab al 217 miljoen euro van de lening heeft opgenomen, resteert nog een beschikbaar bedrag van 63 miljoen euro. Saab verwacht de overeenkomst met het consortium spoedig te kunnen afronden, maar is wel afhankelijk van goedkeuring van de EIB en de Zweedse regering.
Saab is hard op zoek naar geld, omdat de productie al wekenlang stil ligt en het zelfs zijn werknemers niet meer kon betalen. Gisteren kwam het bericht door dat Saab 582 auto’s heeft verkocht voor dertien miljoen euro waarmee het weer voor (heel) eventjes uit de brand is. Met zo’n bedrag is het misschien mogelijk één keer de maandsalarissen van de werknemers uit te betalen.
Swedish Automobile zegt dat de gesprekken met verschillende partijen om aanvullende financieringen voor de korte termijn veilig te stellen, worden voortgezet. Maar het is onzeker of deze gesprekken succesvol zullen verlopen en de productie (dus) snel kan worden hervat. Saab is ook nog eens afhankeleijk van overheidsgoedkeuringen voor een deal met Chinese investeerders. De onderneming heeft overeenkomsten liggen om belangen van gezamenlijk meer dan vijftig procent in het bedrijf te verkopen aan de Chinese bedrijven Zhejiang Youngman Lotus Automobile Co en Pang Da Automobile Trade Co. Maar hiervoor is toestemming vereist van Zweedse en Chinese autoriteiten, die de zaak nog in overweging hebben. Het aandeel Swedish Automobile stijgt vanmorgen omstreeks 09.25 uur 10,9 procent tot 1,16 euro, zo meldt Dow Jones.

U las zojuist één van de gratis premium artikelen

Onbeperkt lezen? Sluit nu een gratis proefabonnement af

Bekijk de aanbieding