Dat schrijft ze in haar jaarlijkse sociaal-economische analyse. Aangezien autobedrijven de overheidskorting voorfinancieren om de verkoop van weinig vervuilende voertuigen te stimuleren, beschikken ze feitelijk over onvoldoende geldelijke middelen om te investeren in hun groei.

Op het gebied van contracten voor de distributie van personenwagens gaf 2010 een daling te zien: van 3.992 in 2009 naar 3.870 in 2010. De afname speelde zowel op het niveau van de dealer (-70) als van de erkende hersteller (-113). Het aantal agenten algemeen nam toe (+61). De daling van het aantal erkende herstellers manifesteerde zich vooral bij Audi (van 103 naar 2) en Volkswagen (van 37 naar 19), waar een grondige herstructurering van het netwerk werd doorgevoerd.

Op het gebied van banen constateert Federauto stabiliteit na een recessie van meer dan anderhalf jaar. De echte uitdaging echter is volgens haar de instroom van jongeren, nodig  voor de continuïteit van activiteiten. Federauto spreekt zelfs van "een cruciale uitdaging", gelet op de grote technologische verandering door de komst van elektrische of hybride voertuigen.

U las zojuist één van de gratis premium artikelen

Onbeperkt lezen? Sluit nu een gratis proefabonnement af

Bekijk de aanbieding