Het gaat om een investering van 245 miljoen euro van de Chinezen in Saab en een strategische alliantie (ook een joint venture) tussen drie partijen met betrekking tot de distributie en de productie van Saabs en een dochtermerk in China. De overeenkomst moet nog wel worden goedgekeurd door allerlei autoriteiten. Maar dat staat te gebeuren binnen enkele maanden, verwacht Saab. De mogelijke terugkeer van aandeelhouder Vladimir Antonov is onderdeel van de overeenkomst met Pang Da en Youngman. Swedish Automobile en Saab verwachten dat Antonov zal terugkeren als financier, zodra derde partijen hiervoor hun toestemming hebben verleend. Beleggers reageerden positief op de nieuwe ontwikkelingen want het aandeel Swedish Automobile stond 15,5 procent hoger, zo meldde het ANP.
Het nieuwe bedrijf wordt een joint venture met de naam YM-Saab 9-1-6-7 en zal worden gevestigd in Zweden. De bedoeling is dit bedrijf drie nieuwe Saab-modellen te laten ontwikkelen, namelijk een kleine Saab (9-1), een grote crossover boven de 9-4X (Saab 9-6X) en een grote sedan boven de 9-5 (Saab 9-7). De joint venture zal voor vijftig procent eigendom zijn van Saab en voor vijftig procent van Youngman Passenger Car. Het bedrijf moet de basis vormen voor de uitbreiding van de productportfolio van Saab met drie nieuwe modellen. YM-Saab 9-1-6-7 zal drie compleet nieuwe Saabs ontwikkelen waarbij Saab verantwoordelijk is voor het design, de ontwikkeling en het testen tot aan de start van de productie. Bovendien zal Saab alle steun geven op het gebied van techniek en kwaliteitszorg. De bron daarvoor is het bestaande technische ontwikkelingscentrum van Saab. Youngman Pasenger Car zal verantwoordelijk zijn voor de noodzakelijke financiële investeringen.

Victor Muller: "De nieuwe joint venture geeft Saab de mogelijkheid nieuwe producten te ontwikkelen die niet in het oorspronkelijke businessplan stonden. Zoals de kleine Saab 9-1 die al heel lang op ons wensenlijstje stond."  Topman Pang Qingnian van Youngman denkt dat de komst van de 9-6X en de 9-7 het prestige van Saab zal vergroten in de markten van de VS en China. Ook ceo Pang Qinghua van Pang Da verwacht dat met de nieuwe modellen Saab beter te positioneren zal zijn op diverse markten op de wereld.

 

         

U las zojuist één van de gratis premium artikelen

Onbeperkt lezen? Sluit nu een gratis proefabonnement af

Bekijk de aanbieding