Stijgende rentes en hogere olieprijzen zorgen ervoor dat consumenten minder auto’s kopen in de op China na snelst groeiende automarkt. Dat zei een woordvoerder van de Indiase autovereniging SIAM maandag. De organisatie verwacht dat de verkoop dit jaar met 11 tot 13 procent zal groeien, in tegenstelling tot de 12 tot 15 procent die eerder werd voorspeld. Ook in China verwacht de branche een lagere groei dan de 33 procent van vorig jaar.

In India is de verkoop vooral afhankelijk van mensen uit de middenklasse. Zij moeten voor de aanschaf van een auto een lening aanvragen bij een bank. Nu de Indiase centrale bank sinds maart voor de tiende keer de rente verhoogde, is het voor deze consumenten steeds moeilijker om een auto te bekostigen.

Als de rente nog verder zal stijgen, zal dit een verwoestend effect op de industrie hebben, aldus de president van SIAM.

U las zojuist één van de gratis premium artikelen

Onbeperkt lezen? Sluit nu een gratis proefabonnement af

Bekijk de aanbieding