Daimler AG and Robert Bosch GmbH hebben de onderhandelingen afgerond en hebben de overeenkomst getekend voor de oprichting van een 50:50 joint venture voor elektrische motoren. Het bedrijf krijgt de naam EM-motive GmbH en gaat tractiemotoren ontwikkelen en bouwen voor elektrische auto’s. Het hoofdkantoor en de productiefaciliteit komen in Hildesheim, de engineeeringsafdeling komt op het terrein in Stuttgart. In het vierde kwartaal van dit jaar moeten er al zo’n honderd mensen bij het bedrijf werken, onderleiding van twee directeuren die van ‘gelijke rang’ zijn, een van elk moederbedrijf. Volgens Herbert Kohler, bij Daimler onder meer verantwoordelijk voor e-drive & future mobility: "Net als lithium-ion batterijen zijn elektromotoren essentiële componenten voor elektrische auto’s. Het is extreem belangrijk dat kennis en kunde op dit gebied in duitsland blijft. Nu we samen optrekken met Bosch, vormen we een team met een partner voor de lange termijn. We zijn overtuigd dat deze joint venture zal leiden tot uitstekende resultaten."  Zijn collega van Bosch, Wolf-Henning Scheider, spreekt in gezwollen termen: "Deze alliantie is een investering in het verzekeren van de toekomst van de Europese autoindustrie. Het is ook een perfecte  aanvulling op onze portfolio van elektrische motoren voor al onze klanten."
Het doel,van de samenwerking tussen daimler en Bosch is van elkaars kennis en kunde gebruik te maken en synergie-effecten te bewerkstelligen om de ontwikkeling van premiumtractiemotoren te versnellen voor ev’s met batterijen, brandstofcellen of range extenders. De voorbereidngen zijn al begonnen en de daadwerkelijke productie van motoren wordt verwacht begin 2012. Vanaf hetzelfde jaar zullen de motoren worden toegepast in auto’s van Mercedes en Smart, te beginnen met de nieuwe versie van de Smart Fortwo electric drive. Die wordt vanaf begin 2012 verkocht. De motoren wortden gebouwd met een modulair systeem zodat ze in een brede reeks van auto’s toegepast kunnen worden. De joint venture zal de producten leveren aan Daimler en aan Bosch en aan derden. De verkoop zal door Bosch worden verzorgd. Tussen 2012 en 2020 moet het bedrijf een miljoen elektrische motoren hebben geproduceerd.