Dat is de scherpste daling sinds oktober vorig jaar. Over het eerste halfjaar komen de autoverkopen in de EU nu 2,1 procent lager uit, meldt de Europese organisatie van autofabrikanten Acea.

 

In juni zijn alle grotere automarkten lager uitgekomen. Dat varieerde van een daling met net 0,3 procent in Duitsland via 12,6 procent in Frankrijk tot opnieuw 31,4 procent in Spanje. In ons land kwamen de autoverkopen, zoals bekend, afgelopen maand precies even hoog uit als in juni vorig jaar.

 

Over de eerste jaarhelft gezien komen een aantal landen nog positief uit. Zo komt Duitsland op een toename van 10,5 procent, scoort Frankrijk net een procent beter en lijkt de automarkt in kleinere landen als Letland of Litouwen weer op te krabbelen met soms zelfs een verdubbeling van de verkopen vergeleken bij een jaar geleden. Het totaal-cijfer wordt echter flink naar beneden getrokken door slechte resultaten bij de Britten (min 7,1 procent), in Polen (min 5,6 procent) en vooral in het financiële rampland Griekenland dat een daling van bijna 44 procent moest noteren.

 

Wat merken betreft zijn de grootste verliezers over de jaarhelft gezien Fiat en Renault die respectievelijk 19,1 en 11,6 procent in moesten leveren. Ook Peugeot en Citroen komen er met dalingen van rond de zeven procent slecht vanaf. Aan de positieve kant zijn onder meer Mini (plus 21,7 procent), Lexus (plus 29,6 procent) en Alfa Romeo (plus 48 procent) de duidelijke uitschieters. Koploper blijft de VW-groep met voor alle merken samen een verdere toename met 5,7 procent.

U las zojuist één van de gratis premium artikelen

Onbeperkt lezen? Sluit nu een gratis proefabonnement af

Bekijk de aanbieding