Denso heeft in een korte verklaring bevestigd dat er een onderzoek loopt. Daarin staat dat de ‘Japan Fair Trade Commission’ een bezoek heeft gebracht aan het hoofdkwartier in Kariya en aan diverse verkoopkantoren in het land. Denso verklaarde mee te werken aan het onderzoek, zo meldt Automotive News.

De inval is onderdeel van een groter onderzoek bij Denso en zes andere toeleveranciers van onderdelen en componenten. Zij zouden sinds 2002 hebben samengewerkt met afgesproken prijzen en met vooraf bepaalde deals welke bedrijven bepaalde contracten zouden krijgen van de autofabrikanten, zo meldde de Japanse Kyodo News Agency. De andere bedrijven die bij het onderzoek zijn betrokken zijn Mitsubishi Electric, Hitachi Automotive Systems, Calsonic Kansei, Mitsuba, T.RAD en Denso-dochterbedrijf Asmo. Het kartel zou prijsafspraken hebben gemaakt voor ruitenwissers, radiateurs, startmotoren en dynamo’s. Denso, ’s werelds op een na grootste onderdelenfabrikant, is voor 23 procent eigendom van Toyota.

Als de beschuldigingen waar blijken, dan hangt de betrokken ondernemingen een grote boete boven het hoofd. Dat kan sommige van hen de kop kosten omdat ze toch al te kampen hebben met de naweeën van de aardbevings- en tsunamiramp en bovendien voortdurend onder druk staan van Toyota, Nissan, Honda en hun collega’s die de onderdelen zo goedkoop mogelijk willen inkopen.

    

U las zojuist één van de gratis premium artikelen

Onbeperkt lezen? Sluit nu een gratis proefabonnement af

Bekijk de aanbieding