Er zijn reeds meer dan 5.000 bestellingen in Europa en dat betekent dat de voorraad voor dit jaar op is. Dat heeft Opel de pers laten weten bij de internationale presentatie van de Ampera in Den Haag. Het is de bedoeling dat de auto in Nederland vanaf november wordt afgeleverd.

De Opel Ampera is de eerste elektrische auto met actieradiusverhogende verbrandingsmotor aan boord. Met een volledig opgeladen accu kun je afhankelijk van de omstandigheden tussen de 60 en 80 kilometer rijden. Zodra de accu leeg is, start er een 1,4 liter benzinemotor (met 86 pk) om stroom aan de elektromotor te leveren en kan de Ampera nog honderden kilometers verder. Volgens de statistieken volstaat de reikwijdte van de accu echter voor 80 procent van de dagelijkse ritten, zodat je de benzinemotor weinig nodig zult hebben.

Door dit aandrijfsysteem is het gemiddelde verbruik in de officiële meting vastgesteld op 1,6 liter per 100 kilometer, wat gelijk staat aan een CO2-uitstoot van 40 gram/km. In Nederland is de Ampera, die voor 42.900 euro in de prijslijst staat, vrijgesteld van BPM, motorrijtuigenbelasting en geldt er tot 2018 geen fiscale bijtelling bij zakelijk gebruik voor. Het vullen van een volledig leeggereden accu kost met de huidige stroomtarieven (nachttarief) circa 3,20 euro, wat neerkomt op afgerond 5 cent per kilometer. Ter vergelijking: met de huidige dieselprijs (1,36 euro) is de kilometerprijs bij een zuinige dieselauto (die 5 liter brandstof per 100 kilometer verbruikt) bijna 7 cent.

U las zojuist één van de gratis premium artikelen

Onbeperkt lezen? Sluit nu een gratis proefabonnement af

Bekijk de aanbieding